Näin eräs ystäväni kuvaili, miltä hänestä tuntui saatuaan reseptin testosteronivalmisteelle. Itse odotin vasta maskuliinisoivaan hormonihoitoon pääsyä tuossa vaiheessa, mutta lopulta tuli minunkin aikani kuulla lintujen laulu. Nyt jälkeenpäin ajateltuna hormonihoidon aloittaminen keväällä oli kovin poeettista. Maailma oli heräämässä kylmästä ja harmaasta horroksesta täyteen kukintoon, kuten minäkin. Sen kevään tunnelma on verrattavissa kevääseen, jolloin sain paikan lääkiksestä. Se oli väkevä sekoitus helpotust

Kuvitus: Uliana Tyllinen

 

Kandidaatti Katveesta

Tällä palstalla lääkisopiskelijat voivat anonyymisti kertoa mielipiteistään ja kokemuksistaan. Ole yhteydessä päätoimittajaan, mikäli haluat kirjoittaa kandidaattina katveesta: paatoimittaja@lks.fi

Kuva: Paula Oulujärvi


Poikuus


”Kävelin sieltä polilta ulos resepti taskussa ja yllätyin, että linnut laulaa.”

Näin eräs ystäväni kuvaili, miltä hänestä tuntui saatuaan reseptin testosteronivalmisteelle. Itse odotin vasta maskuliinisoivaan hormonihoitoon pääsyä tuossa vaiheessa, mutta lopulta tuli minunkin aikani kuulla lintujen laulu. Nyt jälkeenpäin ajateltuna hormonihoidon aloittaminen keväällä oli kovin poeettista. Maailma oli heräämässä kylmästä ja harmaasta horroksesta täyteen kukintoon, kuten minäkin. Sen kevään tunnelma on verrattavissa kevääseen, jolloin sain paikan lääkiksestä. Se oli väkevä sekoitus helpotusta ja ylpeyttä, ja mottonani toimi ”tästä se lähtee”. Samalla limbon päättymisen tuoma varmuus ja turvallisuus vapautti voimavaroja elämästä nauttimiseen ja tulevaisuudesta unelmoimiseen.

Haluan näin alkuun painottaa, että nämä ovat minun kokemukseni sukupuolenkorjausprosessin läpikäyneenä trans miehenä. Toisin sanoen jokaisella ihmisellä on oma kokemus sukupuolestaan sekä siitä, mitä pitää itselleen merkityksellisenä. Tämän lisäksi en suostu tässä esseessä puhumaan kärsimyksestä taikka syrjinnästä, jota olen kohdannut elämäni aikana. Seksi-Q:n kunniaksi keskityn nyt nautintoon – nautintoon omassa kehossani olemisesta.

Valtaosan elämästäni olen tietoisesti tai tiedostamattakin poissulkenut kehoni tietoisuudestani. Hormonihoito kuitenkin läimäyttää takaisin kehoon, jota on todennäköisesti vältellyt jo vuosia. Jännittävin asia tässä toisessa murrosiässäni on ollut juuri tämä omaan kehoon uudelleentutustuminen. On suuri ilo suhtautua omaan kehoon uteliaisuudella.

Suomessa maskuliinisoivat hormonihoidot aloitetaan 2%-testosteronigeelillä. Läpikuultava ja melko voimakkaan tuoksuinen geeli levitetään joka päivä aamuisin alavatsalle tai reisien sisäpinnoille. Alussa on vaikea uskoa, että niin vaatimaton valmiste saisi aikaan niin elämää mullistavia muutoksia. Sen levittäminen muuttuu rutiiniksi ja arkistuu.

Elät itsesi kanssa joka päivä eikä kärsivällisyys enää riitä kyttäämään kehon muutoksia. Yhtenä päivänä silittelet reisikarvojasi ennen kuin tajuat, ettei niitä ole sinulla aikaisemmin ollut. Puet aamulla vaatteita päälle ja huomaat uuden lihaksen ääriviivat: sartorius, deltoideus, gastrocnemius, pectoralis major. Havahdut siihen, että sinua katsotaan hassulla tavalla mennessäsi sovittamaan urheilurintsikoita. Lopulta kaverit ja tuttavat kommentoivat äänesi madaltumista ja rakastajasi tunnustelee sänkesi karheutta hänen poskellaan. Muutokset hiipivät luoksesi tiedostamatta. Eläminen muuttuu vähitellen helpommaksi.

“Kehoni maskuliinisuuden pysyvyys on tuonut minulle turvaa olla oma itseni ja tutkiskella maskuliinisuuttani rauhassa.”

Ääneni on ollut minulle kenties merkittävin muutos. Ääni on se, jolla vuorovaikuttaa muiden ihmisten kanssa. Huomaan sen, kun päästän hilpeän teinipoikamaisen naurahduksen kaverini läpälle. Laulan suihkussa, ja ääneni tuntuu omaltani. Kuiskaan rakkaudentunnustuksia, jotka todella tuntuvat tulevan minun suustani. Näissä hetkissä herään siihen, miten testosteroni on palauttanut minulle inhimilliset pienet ilot. Kykenen nauramaan, laulamaan ja rakastamaan aidommin kuin koskaan.

Samalla on herännyt tunne siitä, että olen osa jatkumoa. Monen teinipojan kaltaisesti olen kokeillut viiksien kasvattamista, selvitellyt inttiasioita ja kokenut huonosti ajoitetun äänen murtumisen ilot ja surut. Olen käynyt läpi 7-in-1 suihkusaippuavaiheen. Ilokseni olen huomannut, etten ole jäänyt paljosta paitsi. Nyt aikuisena olen voinut suoda itselleni niitä kokemuksia, joita olen jäänyt kaipaamaan. Voin myös tietoisemmin nauttia näistä arjen pienistä iloista, kuten parranajosta, eikä kukaan voi viedä niitä minulta pois.

Kehoni maskuliinisuuden pysyvyys on tuonut minulle turvaa olla oma itseni ja tutkiskella maskuliinisuuttani rauhassa. Voin ilmaista itseäni vapaammin esimerkiksi pukeutumisellani ja silti säilyn miesoletettuna. Tämä on helpottanut elämää huomattavasti, kun ei tarvitse valita itseilmaisun ja turvan väliltä. Toisaalta ehdoton maskuliinisuuteni on myös pakottanut minut ulos kaapista. En voi enää vähätellä tai piilottaa itseäni, kun on turvaton olo, vaan nyt on pakko olla rohkea ja edelläkävijä. Pidemmän päälle huomaa, että on helpompaa olla itselle aito ja ehkä ajoittain kohdata vastoinkäymisiä, kuin kieltää oma olemassaolo ja jäädä paitsi elämästä.

On tuntunut siltä, että asiat ovat loksahdelleet paikoilleen. Elämäni on saanut väriä ja vivahdetta herättyäni vuosia kestäneestä aivosumusta. Toisen murrosiän alettua ajatuksenkulku selkeytyi huomattavasti, kun ei tarvinnut enää säädellä itseään niin tarkasti, jotta arki sujuisi. Saan heti oikean pukkarin avaimet. Vältän turhat selittelyt. Voin halutessani olla näkymätön, mikä tuo rauhaa ja yksityisyyttä, mikä ihmiselle kuuluukin. 

On ollut jännittävää tunnustella, millainen mies haluan olla. Sukupuoli on loppujen lopuksi teatteria ja minulla on ollut ilo hypätä lavalta pois hetkeksi hengähtämään ja selvittelemään itseäni. Suosittelen sitä kaikille. Olen tullut siihen lopputulokseen, että pohjimmiltaan haluan samaa kuin moni muukin mies, tuntea oloni itsevarmaksi ja kompetentiksi mieheksi. Epävarmuuden kohteeni ovat melko yleisiä epävarmuuksia: Onko tarpeeksi lihasta? Olenko tarpeeksi maskuliininen? Olenko ‘sigma male’? Olen toisaalta oppinut näkemään nämä epävarmuudet vahvuuksina, sillä ne loppujen lopuksi vahvistavat maskuliinista identiteettiäni. Epävarmuuksistani puhuminen on lähentänyt ja syventänyt ystävyyssuhteitani sekä vahvistanut sitä, että epävarmuus on osa ihmisyyttä. 

Mutta nyt jännittävään osioon: Seksiin. Nyt kun ihmiset lähtökohtaisesti olettavat minut mieheksi, seksuaalisuuttani voidaan eritellä ja analysoida, mikä on mielestäni paljon hauskempaa. Seurustelu ja seksi on muuttunut paljon vaivattomammaksi ja tyydyttävämmäksi. Minua lähestytään viehättävänä miehenä ja vastaavasti voin lähestyä ihmisiä viehättävänä miehenä. Voin kokemuksesta sanoa, että seksi ja seurustelu tuntuvat erilaiselta riippuen siitä, missä sukupuoliroolissa toimii ja missä roolissa sinut nähdään. On ollut suuri ilo syventyä homoeroottisiin kokemuksiin rauhassa ja kokea ne aistien eikä ajatusten kautta sekä vuorovaikuttaa toisen maskuliinisuuden kanssa intiimillä tavalla. Vastaavasti voin upota naisen viehättävyyteen ja feminiinisyyteen huoletta. Syvennyn siihen pehmeyteen, jonka olen aikoinaan kieltänyt itseltäni. On helpotus kokea oloni viehättäväksi mieheksi ja tulla kohdatuksi sellaisena intiimeissä tilanteissa.  

Seksi on loppujen lopuksi kehollisuutta, jonka jakaa toisen ihmisen kanssa. Se, että kykenee nauttimaan omassa kehossaan olemisesta, tekee siitä huomattavasti hauskempaa jokaiselle osapuolelle. Ei tarvitse ajatella tai olla epävarma, vaan voi keskittyä toisen ihmisen kanssa olemiseen. Voi päästää ääntä tai puhua, koskettaa ja tulla kosketetuksi. Voi nauttia alastomana olemisesta sekä kyetä olemaan kehollinen ja aistillinen. 

Trans iloni on vallankumouksellista. Kaltaisiani ihmisiä on ollut olemassa kautta historian ja kulttuurien. Transsukupuolisuus ja sukupuolen tutkiskelu kuuluvat inhimilliseen kokemukseen. Olemme selvinneet ja iloinneet vastoinkäymisistä ja vaikeuksista huolimatta. Olemme olemassa ja kukoistamme, vaikka maailmassa on ihmisiä, jotka eivät haluaisi meitä tänne. Säälin heitä, sillä tiedän, että he jäävät paljosta ilosta ja vapaudesta paitsi. Heidän on varmasti myös vaikeaa hyväksyä kaikkia inhimillisiä puolia itsessään. 

On ilo elää näin ainutlaatuista ja monivivahteista elämää. En muista milloin olisin viimeksi itkenyt. En tiedä onko se maskuliinisten paineiden, testosteronin vai mielialan kohenemisen vaikutusta, mutta olen onnellinen ja ylpeä. Häpeä on pois muodista. Olen pirun ylpeä itsestäni ja on ilo olla juuri minä.

7.2.2023

Arkisto