Teksti: Jussi Mäenpää

Kuvat: Wikimedia Commons & Jussi Mäenpää

Onneksi olkoon Pekka, voitit Stadin lääkiksen pressavaalit! Miltä tuntuu?

”Hyvältä tietysti tuntuu. Kivat uutiset.”

Huimat 30% äänistäsi olivat taktisia ääniä. Mitä haluaisit sanoa näille taktikoijille?

”Oikeastaan olen koko ajan sanonut, että ihmisten kannattaa äänestää sillä tavalla, että kenet he haluavat nähdä toisella kierroksella. Moni on varmasti joutunut miettimään, että mikä asetelma toiselle kierrokselle syntyy. Jokainen sitä sitten itse pohtii tykönään.”

Miksi et voi soittaa dj-pexin soittamia biisejä kotona?

”Meillä on niin erilainen musiikkimaku Antonion kanssa, että Antonio on lähinnä kauhuissaan, kun sanon lähteväni dj-keikalle. Hän pitää minun musiikkimakuani niin huonona ja ala-arvoisena. Ehkä vähän kieli poskessa, mutta ei meillä todellakaan ole samanlainen musiikkimaku.”

Jos presidenttiehdokkaat olisivat lääkäreitä, kenen vastaanotolle menisit?

”Tota… Hjallis varmaan sahais väärän jalan…tota tota… Ehkä mä menisi Jutta Urpilaisen vastaanotolle. Meillä on aina ollut hyvin asiallinen keskustelusuhde. Ehkä hän olisi sellainen kuunteleva lääkäri. Hän on aina kiinnostunut mielipiteistäni.”

Olisiko Jutta vuokralääkäri vai vakituisessa työsuhteessa?

”Hän olisi varmaan vakituisessa työsuhteessa. Voisin ajatella, että hän sosiaalidemokraattina painottaa tämän julkisen terveydenhuollon roolia.” 

Mitä mieltä olet vuokralääkäreistä?

”Ei mulla ole tarkkaa mielipidettä. Sairaanhoitajia tavatessani keskustelin siitä, että ymmärrettävästi esim. vuorojen järjestäminen ja oman elämän hallinta on helpompaa kuin suorassa työsuhteessa. Tietysti toivoisin, että yhteiskunta pystyisi perusterveydenhuollon takaamaan kaikille niin, että myös lääkärit olisivat normaalissa työsuhteessa. Se tuntuisi optimaaliselta yhteiskunnan kannalta.”

Vihreitä voisi ajatella tällä hetkellä uppoavana laivana. Minkävärinen lippu sinun pelastusveneessäsi olisi? Olisiko se vihreä vaiko Haavistomaisen sinivihreä?

”Silloin kun vihreät lähti liikkeelle, niin ympäristöasioita pidettiin politiikan ulkopuolisena asioina ja vihreisiin suhtauduttiin sillä tavalla, että ihan mukava kun puhutte näistä ilmastojutuista, mutta täällä puhutaan nyt tätä kovaa politiikkaa, että olette vähän väärässä seurassa. 30 vuodessa muutos on tapahtunut ja yhtäkkiä ympäristö- ja vihreistä arvoista on tullut kovia arvoja. Tässä mielessä en ajattele vihreitä tai vihreyttä uppoavana laivana.

Jos ajattelen tulevaisuuden suuria kysymyksiä, niin ilmastonmuutos ja luontokato kuuluu niihin ja olen tyytyväinen, että niistä on tullut osa laajaa poliittista agendaa.”

Eli ehkä se lippu olisi kuitenkin vielä vihreä?

”Ehkä siellä pelastusveneessäkin vielä jonkinlainen vihreä lippu liehuisi.”

Entä kuinka isolla siinä lipussa olisi vihreiden logo?

”En osaa sanoa. Presidenttivaalien kiinnostava piirre on se, että kun presidenttejä valitaan vain yksi kerrallaan, niin hyvin suuri joukko äänestäjistä joutuu luopumaan siitä perinteisestä puolueesta jota äänestää ja joutuvat miettimään ihmisiä henkilöinä. Silloin se puoluetunnus katoaa. Presidentin virassa presidentti myöskin eroaa perinteisesti siitä puolueesta mihin on kuulunut, eikä ole enää virallisessa suhteessa siihen puolueeseen. Se liittyy tähän presidentin tehtävään, jossa pitää palvella koko maata.”

Oliko teillä Vihreiden alkutaipaleella vahva luottamus, että vihreistä arvoista tulee isoja kysymyksiä?

”Me ajateltiin, että maailma tulee hukkumaan saasteisiin tai loppumaan ydinsotaan ja että meillä on vain pieni ajanjakso, jossa me voidaan koittaa kääntää tätä kehityksen suuntaa. Jollei me kuolla saasteisiin, niin kuollaan ydinsotaan. Se oli hyvin kohtalonomainen tunne, joka liittyi näihin ympäristökysymyksiin. Juice Leskisen sanoin: ’istuta vielä se omenapuu, vaikka tuli jo tukkaasi nuolee.’ Näkemys tulevaisuudesta oli hyvin pessimistinen.”

Mikä barbie olisit?

”Siskollani oli barbieita, mutta mulla on jäänyt barbikulttuuri vähän vähemmälle. Mulla oli enemmänkin mekanoita ja kaikkia rakennussarjoja. Eli en kyllä osaa ottaa barbikysymykseen kantaa. En ole edes nähnyt leffaa.”

Voisiko siis sanoa, että olisit rakentelija-barbie?

”No joo mikä vaan. Mä en tiedä mitä niissä on.”

Poliittinen bravuurisi?

”Ensimmäisellä ministerikaudella olin valmistelemassa Suomen luonnonsuojeluohjelmaa, Euroopan unionin Natura 2000 -ohjelmaa. Se oli isoin poliittinen valmistelu mitä olen koskaan tehnyt ja siinä oli valtavan suuri vastustus, kuten aina ilmastoasioissa. Muistan sen hetken, kun pääministeri Lipposen nuija paukahti valtioneuvoston istunnossa ja [Lipponen] totesi, että natura 2000-ohjelma oli hyväksytty. Silloin tuli sellainen olo, että ollaan tehty iso askel luonnonsuojelussa.”

Cheek tukee sinua kampanjassasi. Jos voitat, tuleeko voittosloganiksi ”jippikaijei”?

”Vaikea sanoa. Joskus käytiin syvällistä keskustelua Cheekin kanssa muusikoiden toimeentulosta korona-aikana. Cheek oli kriittinen silloisen hallituksen toimien suhteen.”

Mikä cheekin biiseistä saa sinut juoksemaan tanssilattialle?

”Oon huono tanssimaan. Oon toki kuunnellu Cheekkiä. Rap-genressä minua viehättää suomen kielen keskeinen asema ja käyttö.”

Onko tulossa Cheek & dj-pexi yhteistyötä?

”Hauska ajatus. Kansalaisvaltuuskunnan jäsen Darude kysyi minulta kuinka dj-keikoilla yhdistän peräkkäisten biisien rytmejä, johon vastasin: ’siis mitä?’”

Tullaanko sinut vielä näkemään halkohommissa? Vai sopisiko sinun kampanjallesi enemmänkin joku muu aktiviteetti?

”Onhan se ihan kiva hakata halkoja, mutta sitä voi tehdä ihan koneellisestikin.”

Meillä on pitkä litania ministereitä. Kuinka tarpeelliseksi koet presidentti-instituution Suomessa?

”Presidentillehän kuuluu ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtaminen ja puolustusvoimien ylipäällikkyys. Välillähän on puhuttu, että onko presidentin rooli tärkeä tai tarvitaanko presidenttiä, jolla on näin paljon päätäntävaltaa. Ehkä näin nyt Niinistön jälkimmäisellä kaudella, jolloin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan alkoi ja maailmanpolitiikasta tuli muutenkin jännittyneempi ja Suomen Nato-jäsenyys sinetöitiin, niin voin sanoa, että kyllä se on ihan täyspäivätyö se presidentin työ tällaisissa olosuhteissa.

Myöskin ollaan kysytty, että voisiko pääministerin hoitaa nämä presidentinkin tehtävät. Mä olen ollut viiden eri pääministerin hallituksessa. Pääministerit eivät aina samalla tavalla ole kiinnostuneita eikä harjaantuneita ulkopolitiikasta, ja oikeastaan kansalaisetkaan eivät normaaleissa eduskuntavaaleissa äänestä voittavaa puoluetta ulkopolitiikan perusteella, vaan muut asiat ratkaisevat.

Meidän oloissa ja turvallisuustilanteessa presidentin työ on itseasiassa kokopäiväistä enkä tekisi siihen muutoksia.”

92% suomalaisista (MTV:n gallup) on tyytyväisiä Saulin toimintaan. Onko Suomi monarkiahaluinen ja onko tämä tervettä demokratiaa?

”Tähän liittyy varmaan ilmiö, jossa kriisiaikoina tuetaan valtiojohtoa ja tuetaan tasavallan presidenttiä. Minusta se on tervekin ilmiö, että ei pyritä etsimään virheitä ja vikoja ja riidellä nyansseista vaan katsotaan isoa linjaa.

Kyllähän tämä meidän Nato-tie on ollut asia, jossa presidentti Niinistö on ollut aktiivinen ja jossa hänen panostaan ollaan paljon tarvittu. Ja itsekin olen tyytyväinen hänen panokseensa. Ulkoministerinä kävin paljon keskusteluita hänen kanssaan.

Kriisiaikoina valtionjohdon tukeminen on hyväkin asia ja hyvä merkki siitä, että suomalaiset voivat joistain asioista kuitenkin olla yhtä mieltä. Asioista, jotka liittyvät vaikka meidän turvallisuuteen.”

Sauli kannattaa yhden lautasen politiikkaa. Katettaisiinko Orpolle ruokalautanen, salaattilautanen, pelkkä jälkiruokakulho vai jäisikö Orpo ilman kattausta?

”Vai tuleeko lastenpöytä sitten erikseen. Heh.

No vakavasti ottaen mullakin oli mahdollisuus tavata Zelenskyä yhdessä Marinin kanssa päivätilaisuudessa, jossa Niinistökin oli läsnä. Marinilla ehti tulla hyvin tiivis ja erityinen suhde Zelenskyyn ja Suomen kannattaisi ottaa hyöty kaikista tällaisista suhteista ja kattaa niitä lautasia riittävä määrä, että pääministerikin voi mahdollisesti olla läsnä.”

Onko mielestäsi maailmanpolitiikassa demokratia uhan alla?

”Yhdysvalloissa on kahtiajakautumista, Kiinassa on muutamia katoilevia ministereitä, EU:ssa on taas Puolan ja Unkarin kysymykset ja Venäjällä nähtiin Prigozhinin marssi juhannuksena.

Samalla, kun nämä maat yrittävät kasvattaa vaikutusvaltaansa muualla, niin ne käyvät taistelua omasta vaikutusvallasta sisäisesti. Ollaan erikoisessa ja jännässä tilanteessa.”

 

Näetkö mahdollisen Donald Trumpin vaalivoiton uhkana?

”Trumpin ensimmäisellä jaksolla oli mahdotonta puhua [Mike] Pompeon kanssa ilmastonmuutoksesta tai luontokadosta tai arktisten alueiden sulamisesta, mutta kyllä pystyttiin puhumaan Venäjästä ja Kiinasta ja Lähi-Idästä. Eli oli asioita, joita kuitenkin Yhdysvallat hoiti kansainvälisessä politiikassa Trumpinkin kaudella.

Olen myös kysynyt Stoltenbergiltä Trumpin ensimmäisestä kaudesta Naton näkökulmasta. Ymmärsin, että vaikka kielenkäyttö oli väillä Eurooppaa kohtaan kovaa, niin Yhdysvallat eivät Trumpinkaan kaudella luopuneet Nato-sitoumuksistaan. Se antaa ehkä vähän perspektiiviä, että olipa Yhdysvalloissa kuka vaan demokraattisesti valittu presidentti niin uskon, että sellaisen kanssa täytyy pärjätä ja pärjätään. Tottakai painotukset ovat erilaisia eri ehdokkailla.”

Kuuluuko presidentin olla kädenlämpöinen politiikassa?

”Mauno Koivisto sanoi, että presidentillä ei ole pientä vasaraa, vaan moukari, jota pitää osata käyttää harkitusti ja oikeaan aikaan.”

Mistä dj-pexi sai alkunsa?

”Useampia vuosia sitten oli Vuosaaressa tämmöinen Superwood-tapahtuma ja jostain syystä sinne pyydettiin erilaisia ihmisiä soittamaan levyjä tunniksi ja mulle tuli pyyntö. Vähän alkuun ihmettelin, mutta kävin sitten soittamassa samalla tavalla suomalaista iskelmää 60-luvulta eteenpäin. Joku sitten kuuntelijoista esitti jo seuraavan keikkapyynnön. Keikkoja on ollut aika harvakseltaan, että ei ole joka vuosi ollut Dj-pexin keikkoja, mutta aina silloin tällöin.”

Isänmaallisin paikka, missä olet esiintynyt dj-pexinä?

”Harras tunnelma oli joitankin vuosia sitten Sodankylässä, missä pidin keikan nuorten suosimassa discossa.”

 

28.1.2024