Sekä kansainvälinen ihmisoikeusyhteisö että meille tutummat suomalaiset Lähi-idän asiantuntijat (Hannu Juusola, Timo Stewart, Bruno Jäntti, Antti Tarvainen, Tapio Kujala) ovat kritisoineet länsimaalaisia medioita puutteellisesta ja vinoutuneesta uutisoinnista Israelin ja Palestiinan välisestä konfliktista. Miksi Suomen suurin mediatalo Helsingin Sanomat ja muut suomalaiset ja länsimaalaiset mediat ylipäätään eivät välttämättä osaa tuottaa 

Teksti & kuvitus: Jussi Mäenpää

Yllä oleva mainos ei ole aito. Samankaltaisia mainoksia ilmestyi Helsingin keskustaan raitiovaunupysäkeille 13.11. Samana päivänä Helsingin Sanomat uutisoi ”luvattomien julisteiden ripustuksesta” (1) ja pikapuoliin julisteet olivat kadonneet katukuvasta. HS ei kommentoinut julisteiden sisältämää oikaisua taikka Israelin suorittamaa palestiinalaisten kansanmurhaa.

Sekä kansainvälinen ihmisoikeusyhteisö että meille tutummat suomalaiset Lähi-idän asiantuntijat (Hannu Juusola, Timo Stewart, Bruno Jäntti, Antti Tarvainen, Tapio Kujala) ovat kritisoineet länsimaalaisia medioita puutteellisesta ja vinoutuneesta uutisoinnista Israelin ja Palestiinan välisestä konfliktista. Miksi Suomen suurin mediatalo Helsingin Sanomat ja muut suomalaiset ja länsimaalaiset mediat ylipäätään eivät välttämättä osaa tuottaa luotettavaa journalismia kyseisestä konfliktista? Miksi Lähi-idän tilanteesta kannattaisi lukea myös muista lehdistä? Kysyimme asiasta Tapio Kujalalta, joka on Tampereen ammattikorkeakoulun rehtori sekä Lähi-idän mediasodan huippuasiantuntija. Hän on toiminut Palestiinassa ja Israelissa 15 vuoden aikana yli 80 kertaa toimittajana ja kouluttajana. Kujalan väitöskirja Lähi-idän mediasodasta Israelin ja Palestiinan välillä on Suomen ainut väitöskirja kyseisestä aiheesta (2). 

Kujalan mukaan ongelman purkaminen tulee aloittaa pohjustamalla tilanteen historiaa. ”Gazan miehitys on jatkunut hyvin pitkään. Se on jatkunut siitä saakka, kun Israel muodostettiin riitaisassa tilanteessa [1948]. Tällöin kansainvälisen yhteisön suunnittelemat rajat eivät pitäneetkään, vaan Israel alkoi saman tien valtaamaan lisää Palestiinan alueita.” Historiassa ei toki tarvitse mennä Kujalan mukaan niinkään kauas. Ensimmäinen intifada, eli palestiinalaisten kansannousu Israelia vastaan oli vuosina 1987–1993 ja oli täysin väkivallaton. Toisen intifadan aikana vuosina 2000–2005 myös palestiinalaisilla oli tuliaseita. Konflikti on siis ollut pitkään aktiivinen ja Israelin suorittama miehitys on jatkunut pitkään.

Tilanteen historiataustan sijaan media on Kujalan mukaan vahvasti sidoksissa Israelin tarinaan ja narratiiviin, mikä johtuu osapuolten tiedotuskoneistojen välisistä voimaeroista. ”Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että Israelin armeijalla on erittäin vahva, USA:n jälkeen varmasti vahvin tiedotuskoneisto maailmassa. Se on hyvin ammattimainen.” Paikalla olleena kouluttajana, haastattelijana ja toimittajana Kujala kertoo nähneensä koneiston vahvuuden. ”He pystyvät käyttämään vaikka 300 henkilöä saman tien sosiaalisen median töihin, jos halutaan…heillä on koko ajan pari kuvausryhmää jokaisessa aseyksikössä.” Kuvausryhmät pystyvät tuottamaan kaikkea, mitä armeija haluaa. Tämän lisäksi Israelilla on ulospäin hyvin kontrolloitu ja yhtenevä viesti. ”Riippumatta siitä puhuuko pääministeri, kenraali tai kuka tahansa, heillä on yksi viesti.”

Israel on turvautunut myös tuhoisaan väkivaltaan turvatakseen oman narratiivinsa. Keväällä 2021 Israel pommitti kansainvälisen median työskentelytilat (3), eikä tämä ollut ensimmäinen kerta.

Toisella osapuolella, eli miehitettyjen alueiden palestiinalaisilla, tilanne on aivan erilainen. ”Tällä puolella ei ole [media] koulutusta, ei osaamista ja kieli on aina arabiaksi”, Kujala avaa. Mediasodan voimasuhde on siis drastinen.

”Nämä syy-seuraussuhteet eivät mediassamme näy, jolloin Israel hallitsee narratiivia”

Israelin ote ja vaikutus kansainvälisiin toimittajiin ei välttämättä näy suomalaisille, kertoo Kujala. Jotta toimittaja saa työskennellä, on hänen akkreditoiduttava Israelin Government Press Officella ja hakea itselleen Israelin pressikorttia. Ilman korttia ei pysty liikkumaan eikä saa haastatteluita, ja vaikka kortin saisi, ei toimittajalla ole oikeutta Gazan rajalle seuraamaan tilannetta. Akkreditoinnin mukana tulee paljon propagandaa. ”Kun akkreditoidut alueelle, niin välittömästi pressitoimisto tarjoaa tiedotteita, kuvamateriaalia, ’todellisuuden’ tilannekuvia ja fiksereitä, eli paikallisia avustajia”.

Konfliktin ja miehityksen historian takia Israelissa on paljon eri lehtien kirjeenvaihtajia, kuten BBC:n, CNN:n, uutistoimisto AFP:n ja Reutersin. Suomalaisia kirjeenvaihtajia ei alueella kuitenkaan ole. ”Ongelma on oikeastaan siinä, ettei meillä ole pitkäaikaisia toimittajia siellä alueella, vaan ulkomaantoimittaja heitetään alueelle ja vaaditaan, että hän tuottaa vähintään pari juttua sieltä. Mikä tarkoittaa sitä, että mikäli ulkomaantoimittaja on paikalla ensimmäistä kertaa, niin hän on hyvin altis näille vaikutteille, manipuloinnille ja propagandalle.”

Kun samanlaisia palveluita ja akkreditointia ei Palestiinan puolella ole, toimittaja on hyvin ohjattavissa Israelin narratiiviin. ”Tämä johtaa jo siihen miksi minä sanon, että narratiivia tässä tilanteessa hallitsee Israel voimakkaasti”, Kujala avaa.

Vakituisen kirjeenvaihtajan puute vinouttaa Kujalan mukaan narratiivia kaikista eniten, kun alueella tapahtuu jotain hyvin väkivaltaista, kuten Hamasin hyökkäykset.  ”Silloin se[uutiset] ei kerro todellisuutta siitä tilanteesta, sillä siellä taustalla on se, että arjessa olosuhteet ovat Gazassa ihan hirvittävät. Israel kontrolloi miehitetyn Palestiinan tilannetta jatkuvasti liikkumisen suhteen, estää sähköntuotannon, kontrolloi ruuan tuontia, puhtaan veden tuontia jne. Miehityksen arki ei meille näy, vaan näkyy vain ne leimahdukset, ja sitten me ihmettelemme, että miksi nämä ovat niin aggressiivisia ja miksi nämä tekevät terrori-iskuja. Mutta jos elämä ei ole elämisen arvoista, niin yleensä ihminen silloin syyllistyy ties minkälaisiin tekoihin. Nämä syy-seuraussuhteet eivät meidän mediassamme näy. Se on tässä pielessä ja sen takia Israelin narratiivi on kauhean vahva.” Kujala myös lisää, että ”toimittajat eivät aina tykkää, kun tämän sanoo.”

Israelin vahvuus omassa mediasodassaan näkyy myös Suomen kansan reagoidessa tutkijoiden lausuntoihin. ”Meistä tutkijoista jokainen, jotka ovat olleet äänessä ovat saaneet antisemitistisyytöksiä. Jos ei sitä, niin vähintään kommunistisyytöksiä tai että emme tunnista holokaustia. Mikään näistä ei omalla kohdallani pidä paikkaansa, enkä usko, että vaikkapa Hannu Juusolan kohdalla [pitää paikkansa]”, kertoo Kujala.

Kujala antaa konkreettisena esimerkkinä syy-seuraussuhteen puutteesta HS seuraa -uutisoinnin, jossa kerrotaan, että ”Israel iskee voimalla Gazaan, koska aluetta hallitseva Hamas hyökkäsi 7.10. Israeliin.” ”Tämähän on väärä kehys. Ei tämä alkanut siitä, vaan tämä on jatkunut pitkän aikaa ja miehitys jatkunut pitkään”, Kujala korjaa.

Suomalaisia toimittajia ei ole hirveästi käynyt Gazassa, mikä näkyy Suomen uutisoinnissa. Gazaa on verrattu Espoon kokoiseksi alueeksi, mikä on Kujalan mielestä harhaanjohtavaa. ”Espoon mielikuva on lähinnä westend ja Tapiola, että se on sellaista rikkaiden aluetta… Pitäisi sanoa, että tämä on niin kuin Korso tai joku Varissuo Turusta”, Kujala täsmentää. Kujala kuvailee Gazaa äärettömän tiiviisti rakennetuksi, sulkeutuneeksi maailmaksi. ”Olen itse ollut Gazassa ja silloinkin, kun oli rauhallista, se oli kauhea paikka ja tuskin kukaan meistä haluaisi asua siellä.” Israelissa elävä nuori elää lähes länsimaalaista elämää, kun 23-vuotias gazalainen on elämänsä aikana kokenut peräti 5-6 Israelin kosto-iskua. Miehityksen avovankilaluonteen takia yhteisö on käpertynyt itseensä, eikä paikanpäälle kovin pääse tai edes haluta median edustajia.

”Kujalan mukaan keskitysleiri olisi kuitenkin kuvaavampi termi Gazalle.”

Jo ensimmäisestä intifadasta lähtien länsimaalaiset diplomaatit puhuivat Gazasta maailman suurimpana avovankilasta, mutta Kujalan mukaan keskitysleiri olisi kuitenkin kuvaavampi termi, sillä avovankila ”on yleensä järjestelmällinen, kaikille on paikka ja vessat ja vedet toimivat ja niin edelleen.” Kujala kertoo saaneensa ”huutia”, kun hän aamuteeveessä vertasi Gazaa keskitysleiriksi. 

Suomessa me olemme tottuneet luottamaan armeijaan ja poliisiin, mutta tässä tilanteessa ei pitäisi Kujalan mukaan niin tehdä, vaan täytyy olla kriittinen tiedon suhteen. Vinkkinä Kujala haluaakin antaa kaikille, että kannattaa olla aina yleisesti kriittinen kaiken tiedon suhteen sekä ”Mieluiten pitäisi aina pyrkiä luotettavan lähteen kimppuun.” Tällaisia lähteitä ovat Kujalan mukaan alueella toimivat, riippumattomat järjestöt, kuten YK, Lääkärit ilman rajoja sekä kirkon ulkomaanapu. Ihmisoikeusjärjestöjen, kuten Amnestyn tiedot ovat myös Kujalan mukaan luotettavia, mutta ne toki julkaistaan vasta tomun laskeuduttua. Amnestyn tiedotteista voi kuitenkin jo nyt nähdä tilanteen laajemmin kuin meidän mediamme sitä kuvaa.  

 

Q-kautinen suosittelee Hesarin rinnalle seuraavia lehtiä sekä tiedonlähteitä:

Aljazeera

Amnesty

BBC

Middleeasteye

Lääkärit ilman rajoja -organisaation raportit

Instagram:

@motaz_azaiza @byplestia @ajplus @middleeasteye

Klikkaamalla pääset sivustoille!