Yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat Akia jo nuorena. Lukion alusta alkaen hän oli mukana teinikunnassa. ”Kiinnosti erilaiset koulumaailmaan, yhteiskuntaan ja kansainvälisyyteen liittyvät asiat. Täytyy muistaa, että silloin Suomi oli aika umpeutunut vielä, ja maailmalla käytiin Vietnamin sotaa. Ruvettiin tekemään ensimmäisiä taksvärkkejä, Mosambikiin ja Peruun, ja kaikkea tällaista kehitysapujuttua.” Vahvan kiinnostuksen myötä Lindén päätyi hakemaan ja pääsi opiskelemaan valtiotieteitä lääketieteen rinnalle.

Lääkärin ja poliitikon työn yhdistäminen ei tule heti ensimmäisenä mieleen, mutta ovatko nämä kaksi ammattia kuitenkaan niin kaukana toisistaan kuin voisi ajatella? Löytyykö niistä jotain yhteistä? Tätä lähdimme selvittämään haastattelemalla neljää lääkäriä, jotka työskentelevät poliitikkona joko osa-aikaisesti tai täysipäiväsesti. Tavoitteenamme oli ottaa urapolultaan erilaisia haastateltavia mahdollisimman monipuolisesti eri puolueista ja taustoista. Tässä haastattelussa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoo, kuinka läheisiä poliitikon ja lääkärin työt ovatkaan. 

Teksti: Venla Alanko & Laura Martikainen
Kuvat: Aki Lindén

Käytännön työtä


Päivää ennen pääsiäislomaa saavumme monien sähköpostiviestien tuloksena ministeriöön haastattelemaan Aki Lindéniä. Näytämme henkilöllisyystodistukset ja saamme nimillämme varustetut vierailijakyltit. Hetken odottelun jälkeen ministeri kutsuu meidät työhuoneeseensa ja toteaa, miten virkistävä tapaaminen tämä hänelle on. Aamulla on tullut Turusta tieto, ettei potilaille anneta dialyysia hoitajalakon seurauksena.

Selitämme nopeasti missä vaiheessa opintoja olemme, johon Lindén toteaa: ”Siinä vaiheessa mun motivaatio oli ehdottomasti alimmillaan. Fysiologiasta tykkäsin, mutta Krebsin sykli oli mun mielestä kamala. Makroanatomia oli kanssa ihan ok, mutta kun piti opetella jokaikinen jänteen pätkä… .”Lindén kävi Porissa matematiikkapainotteisen lukiolinjan, josta valtaosa oppilaista päätyi lääketieteelliseen tai teknillisiin opintoihin. Teollisuuskaupungin vanhemmat arvostivat käytännön ammatteja, mikä näkyi lasten ammattivalinnoissa. Perheympäristöllä on ollut vaikutus alan valintaan; isä, isän veli ja isoisä olivat lääkäreitä. Sittemmin Lindén avioitui hammaslääkärin kanssa, jonka veli on myös lääkäri.

Lindén kuvaa vapaa-aikaansa vähäiseksi, mutta hän on aina ollut ”aika liikunnallinen”. Neljänkymmenen iässä hän pelasi jalkapalloa ”herraporukassa” nimeltä Piispan pojat. Joukkue sai kuuluisuutta pelatessaan pietarilaista joukkuetta vastaan, jonka pelaajistoon kuului Vladimir Putin. Perheen kanssa matkustelu on ollut rikastuttava osa elämää. Suurimmaksi intohimokseen Lindén mainitsee kirjallisuuden, mikä välittyy läpi haastattelun. Hän kuvailee monia puheita ja esitelmiä uransa varrelta, joiden punaisena lankana on käyttänyt lempiromaanejaan, varsinkin Hemingwayn tuotantoa. Kirjoittanutkin Lindén on; hauskimpana esimerkkinä mainitsee erään kouluvuosina kirjoittamansa näytelmän, jossa hänen rinnakkaisluokkalaisensa Jorma Uotinen esitti pääosaa.


”Joukkue sai kuuluisuutta pelatessaan pietarilaista joukkuetta vastaan, jonka pelaajistoon kuului Vladimir Putin.”


Aki Lindén

Ikä: 69

Kotipaikkakunta: Helsinki, kotoisin Porista

Ura: Lääketieteeen lisensiaatti 1977, valtiotieteen maisteri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajuus 2000-2010, HUS:n johtajuus 2010-2018, nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri

Puolue: Sosiaalidemokraatit (SDP)

Perhe: Puoliso ja kaksi aikuista lasta

Mielipide Vihreistä kuulista: ”Mähän syön karkkia ihan himona. Täällä ministeriössä ei ole vihreitä kuulia, mutta suklaata on kaikki paikat täynnä. Ne on tarkotettu varmaan vieraille, mutta minä syön niitä itse. Vihreät kuulat ovat erittäin hyviä, ja niitähän on nykyään myös erivärisiä; niin oransseja kuin keltaisia, tästä huomaatte, että olen asiaa harrastanut. Jokavuotinen jouluostokseni kaikille perheenjäsenille eli puolisolle, kahdelle lapselle, heidän puolisoilleen, neljälle lapsenlapselle, on paketti vihreitä kuulia. Olen suuri vihreiden kuulien fani.”

 

Yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat Akia jo nuorena. Lukion alusta alkaen hän oli mukana teinikunnassa. ”Kiinnosti erilaiset koulumaailmaan, yhteiskuntaan ja kansainvälisyyteen liittyvät asiat. Täytyy muistaa, että silloin Suomi oli aika umpeutunut vielä, ja maailmalla käytiin Vietnamin sotaa. Ruvettiin tekemään ensimmäisiä taksvärkkejä, Mosambikiin ja Peruun, ja kaikkea tällaista kehitysapujuttua.” Vahvan kiinnostuksen myötä Lindén päätyi hakemaan ja pääsi opiskelemaan valtiotieteitä lääketieteen rinnalle.

Päästyään opiskelemaan Lindén lähti heti mukaan opiskelijapolitiikkaan. ”70-luvun alku oli valtavan politisoitunutta aikaa, ja lähdin politiikan vasempaan laitaan, mikä oli siihen aikaan hyvin yleistä. Silloisista lääketieteen opiskelijoista munkin kurssilla oli erilaista punasen värin astetta. Vihreitä ei ollut Suomessa kukaan vielä keksinytkään.” Hän toimi hetken mm. kandiseuran varapuheenjohtajana. Lukion teinikunta-ajat veivät Lindénin silloiseen Suomen teiniliiton hallitukseen, jossa oli mukana mm. Erkki Liikanen ja nykyinen kansanedustaja Satu Hassi. Oli noin kahden vuoden vaihe, kun opintokirjaan ei tullut yhtään merkintää, vaan pääpaino oli politiikassa. 1976 Lindén tuli valituksi Turun kaupunginvaltuustoon, ollessaan vielä kandi. ”Viimeisenä opiskeluvuotena panin kurssikirjat pinoon, aloin siinä huhtikuussa niitä paahtamaan ja jouluksi 1977 valmistuin.” Valmistumisen jälkeen Lindén työskenteli lääninlääkärin virassa, jolloin kuntalaki muuttui niin, ettei voi olla itse kaupunginvaltuustossa, mikäli valvoo virkatyönään kaupungin terveydenhuoltoa. Lakimuutoksen myötä kaikki lääninlääkärit, mukaan lukien Lindén, joutuivat poistumaan kuntapolitiikasta.

Kysymykseen ”Tarvitaanko lääkäreitä mielestäsi politiikassa?”, Lindén siteeraa Rudolf Virchowia, soluteorian keksijää: ”Politiikka on vain lääketiedettä suuressa mittakaavassa.” Tähän hän lisää: ”Jos ajatellaan lääketiedettä: sairaus ja parannus, niin politiikka on sitä, että nähdään yhteiskunnassa joku tauti/sairaus/ongelma ja siihen parannus. Politiikkaan tarvitaan lääkäreitä. Lääkärin ammatti on hieno ammatti, ja mun mielestä 99% lääkäreistä kannattaa harrastaa tosissaan potilaiden hoitoa, mutta on ihan hyvä, että lääkäreitä lähtee myös politiikkaan.”

Lääkärintyö vaikuttaa myös ehdottomasti Lindénin tapaan tehdä politiikkaa.  Mielenkiintoista on, että poliittisen uran alkuaikoina Turun kaupunginvaltuustossa Lindénillä ei ollut kiinnostusta terveyslautakuntaan, päinvastoin. ”Mä ajattelin näin: mulla on se lääkärin työ, jota mä tykkään tehdä, ja se lääketiede on mulla siinä työssä. Mä harrastan politiikkaa muilla aiheilla.” Lindén kuului muun muassa lastensuojelun lautakuntaan, kiinteistö – ja rakennustoiminnan lautakuntaan ja kaupunginsuunnittelun neuvottelukuntaan. Sittemmin roolit ovat tietysti muuttuneet, ja nykyinen pesti perhe- ja peruspalveluministerinä on ennen kaikkea terveydenhuoltopolitiikkaa. 


”Jos ajatellaan lääketiedettä: sairaus ja parannus, niin politiikka on sitä, että nähdään yhteiskunnassa joku tauti/sairaus/ongelma ja siihen parannus.”


Siirtyminen kunnallispolitiikasta valtakunnanpolitiikkaan oli toisaalta pitkän ajan tuotos, toisaalta sattumaa. Nuorempana Lindéniä pyydettiin asettumaan kansanedustajaehdokkaaksi, jolloin hän kuitenkin asetti perheen etusijalle. ”Himmailin kansanedustajuutta ihan tahallaan, mutta pysyin taustalla järjestöpuolen kautta.” Vuonna 1994 Lindénistä tuli SDP:n jäsen. Vaativien virkatehtävien (Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajuus vuonna 2000-2010 ja HUS:in johtajuus 2010-2018) myötä Lindén jäi pois kaikesta näkyvästä politiikasta kahdeksikymmeneksi vuodeksi. HUS:in johtajuuden jälkeen elettiin kevään 2019 eduskuntavaalien aikaa, joihin Lindéniä pyydettiin ehdokkaaksi. ”Sote-asiat olivat silloin paljon julkisuudessa, niin ajattelin, että jos nyt sitten, tässä iässä. Hurjan äänimäärän myötä tässä sitä nyt ollaan.” Monella tavalla Lindénin nykyinen poliittinen asema ja työ on enemmän sattuman kauppaa kuin suunniteltua. Eläke-elämä vaihtui ministeriöön.

Jos Lindén saisi muuttaa yhden asian terveydenhuoltoalalla, ottaisi hän Suomessa käyttöön keskieurooppalaistyyppisen omalääkäri/perhelääkäri-järjestelmän. Lääkisopiskelijoille ministeri lähettää seuraavat terveiset: ”Lääkärin ammatti on hieno ammatti. Kaikkein parasta siinä on työn palkitsevuus. Toki tiedän, että osa tutkii näytteitä ja lausuu kuvia, mutta mä olen aina halunnut tehdä ihmisten kanssa potilastyötä. Jokainen menee taipumustensa mukaan: joistakin tulee yleislääkäreitä, työterveyslääkäreitä, kirurgeja, silmälääkäreitä. Mä en osaisi istua pimeässä huoneessa koko loppuelämääni tutkien ihmisen silmänpohjaa, mutta arvostan sitä työtä. Ammatti on hieno, koska sen sisältö on se, että saat auttaa hädässä olevaa ihmistä. Autettavan ihmisen vastakaiku välittyy heti. Se on yhteiskunnassa arvostettu ammatti, joka tarjoaa valtavan määrän monipuolisia työmahdollisuuksia. Ydin on kuitenkin osaaminen, vaikka tuossa iässä kuuluu bilettää, opiskelkaa kunnolla ja tulkaa hyviksi lääkäreiksi.”

Q-kautinen ei ota tällä artikkelilla kantaa haastateltavien puoluepoliittisiin näkemyksiin. Q-kautinen tuomitsee kaiken homo- ja transfobian sekä kaikenlaisen vähemmistöjen loukkaamisen.

1.8.2022