Vuoden kohokohta on jälleen äärellämme: Alfa-Q:n ilmestyminen. Olet varmasti intoa täynnä; ihana niin. Pitelet käsissäsi tiivistelmää kutakuinkin koko kurssistasi. Käsittele tovereitasi ennakkoluuloitta, avoimesti ja hellävaraisesti, kuin vastasyntynyttä vauvaa. Suostumuksen saattamana voit jopa kokeilla, ovatko tarut pyllyn pehmeydestä totta.

Pääkirjoitus

COME AS YOU ARE

Vuoden kohokohta on jälleen äärellämme: Alfa-Q:n ilmestyminen. Olet varmasti intoa täynnä; ihana niin. Pitelet käsissäsi tiivistelmää kutakuinkin koko kurssistasi. Käsittele tovereitasi ennakkoluuloitta, avoimesti ja hellävaraisesti, kuin vastasyntynyttä vauvaa. Suostumuksen saattamana voit jopa kokeilla, ovatko tarut pyllyn pehmeydestä totta.

Edesmennyt grunge-legenda Kurt Cobain pyrki albumin kolmannessa kappaleessa avaamaan, kuinka tekopyhästi ja salakavalasti ennakkoluulot vallitsevat yhteisöissä. Usein ne muovautuvat yllättävän huomaamattomiksi, ja harvoin edes tunnistaa olevansa niiden uhri. Ensiaskel lieneekin ennakkoluulojen tiedostaminen. Teille, yhteisömme uusille jäsenille, tärkeimpänä viestinä haluaisin varastaa Kurtilta yksinkertaisuudessaan: Come as you are. <3

Itse kolmannen lääkisvuoden aloittaneena Q:n päätoimittajana toimintaani kuvailee jo pikemminkin Territorial Pissings -kappale. Kuseskelen siis ympäri tiluksia. Toinen albumin samaistuttavista säkeistä on lithium -kappaleen soljuvat lyriikat: ”im so horny, but that’s okay my will is good” – mutta tästä enemmän Seksi-Q:ssa.

Yliopiston yksi tärkeimmistä tavoitteista on opettaa ihmistä katsomaan maailmaa kriittisesti. Vuonna 2019 ajatushautomo Demos Helsinki povasi tarpeen kriittiselle ajattelulle kasvavan entisestään 2020-luvulla. Pian saattaa käydä kalpaten, sillä valitettavasti Helsingin lääketieteellinen tiedekunta on tällä hetkellä perin huono opetuksessaan koskien kriittistä ajattelutapaa.

Mitä todennäköisimmin siis vastuu tästä entistä tärkeämmästä kriittisen ajattelutavan omaksumisesta on teillä itsellänne. Mikään yllätyshän tämä ei sinänsä ole. Eihän Helsingin Yliopisto edes pohjimmiltaan ole pedagoginen organisaatio vaan tiede- ja tutkimusorganisaatio. Mutta, Nevermind.

Tiedekunnan häpeäkohta numero 2: Yliopistotasolla on aivan tavaton määrä tietoa. Artikkeleita julkaistaan joka vuosi ympäri maailmaa noin 1,8 miljoonaa kappaletta ja tästä huolimatta koulutusohjelmamme on surkea neuvomaan, kuinka tällaisen tietomäärän kanssa tullaan toimeen. Tämä on erityisen harmillista ottaen huomioon, että suurin osa teistä tulee lukiosta, jossa tiedon määrä on aivan eri tasolla. Näkyvin esimerkki tästä lienee tenttiemme kivikautisuus nykyajan tiedonhakujärjestelmien valossa.

In Utero. Sikiöllä on kohdussa lämmin ja turvallinen olo. Istukan ansiosta äidiltä voidaan poimia vain tarpeelliset ravintoaineet ja jättää suurin osa kuonasta istukan toiselle puolelle. Näihin tiedekunnan epäkohtiin kehottaisin rakentamaan istukkaa muistuttavan suodattimen. Ottakaa opetuksistanne informaatioistukanne läpi vain ne hedelmät, jotka auttavat teitä kasvamaan ammattiinne. Muuta informaatiota kohtaan olkaa kriittisiä ja vastahakoisia. Itseasiassa tärkein oppi yliopistossa lieneekin osata käyttää istukkaansa omia opettajia kohtaan.

Omalle istukalleni on tullut käyttöä lähiaikoina. Johdantoluennollamme otettiin kantaa lääkärin ilmiasuun halveksumalla massasta erottuvia vapaa-ajan tyylejä. Näiden yhteydessä jopa esitettiin jokseenkin ristiinpukeutumista halveksuva kuva. Muutama päivä myöhemmin ammattimaisuusopetuksessa sairaanhoitajien viitattiin olevan alamaisiamme. Pitäkää siis istukkanne valppaina erityisesti puhuttaessa professionalismista.

Joskus saattaa myös tuntua, että on ollut todella huono sikiö ja istukka prakaa totaalisesti. Ei hätää, eihän sikiön ja kasvaimen välillä olekaan muuta eroa kuin se, että toinen pyritään työntämään aktiivisesti ulos kehosta jossain kohtaa (joskus tästä selviää jopa elossa).

Jos edes vähän vielä tuoksutte teinihengen kapinallisuudelle, älkää pyrkikö luopumaan siitä. Muokatkaa asenteestanne muutoksen voima. Eittämättä Stadin lääkis laahaa maailmanmenoa perästä – uudistuksia vailla. Ensin täytyy olla muutoksen liekit, jotta ne voidaan sammuttaa. Nirvana.

Jussi Mäenpää

Päätoimittaja


26.9.2022

Arkisto